Γιατί ήταν τόσο καταστροφικός ο σεισμός στη Μιανμάρ -Τι είναι οι «δονήσεις ολίσθησης», το Reuters εξηγεί...
Σεισμός στη Μιανμάρ: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής και απόγνωση - Φόβοι για χιλιάδες νεκρούς
Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2025 | 21:45
Ο ισχυρός σεισμός 7,7 Ρίχτερ που χτύπησε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή. Την ώρα που στην Ταϊλάνδη εκφράζονται φόβοι για πολλά θύματα από τον ισχυρό σεισμό, αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αναδεικνύουν τις επιπτώσεις του ισχυρού σεισμού, με επίκεντρο την Μιανμάρ.
Η στιγμή που καταρρέει γέφυρα
Νέα βίντεο δείχνουν κτίρια που έχουν καταρρεύσει ενώ σε βίντεο που κάνουν μέσω πλατφόρμας Χ τον γύρο του διαδικτύου καταγράφεται η ώρα που μια γέφυρα από την εποχή της αποικιοκρατίας από τη Μεγάλη Βρετανία καταρρέει από την ένταση του σεισμού.
A powerful earthquake, registering a magnitude of 7.7 on Richter scale, struck with its epicenter near Mandalay, Myanmar. This significant seismic event resulted in damage, including the collapse of sections of the old Sagaing Bridge.
— Lim in Black & Blue Safe Zones 🖤💙 (Rest) (@jefflovelim) March 28, 2025
pic & video crd#WhatsHappeningInMyanmar pic.twitter.com/nhVUbLNJiW
Ένας άλλος χρήστης κατέγραψε την στιγμή του σεισμού στο αεροδρόμιο της Μιανμάρ. Παρότι οι άνθρωποι βρίσκονταν στο επίπεδο του εδάφους ένιωθαν τον σεισμό δείχνοντας να παραπατούν. Λίγα μέτρα μακριά τους ένα μεγάλο επιβατηγό αεροσκάφος «χόρευε» στην κυριολεξία από τη δόνηση του σεισμού.
#Sagaing was devasted by #MyanmarEarthquake today.
— Thinzar Shunlei Yi (@thinzashunleiyi) March 28, 2025
For urgent reliefs : pls support
👉https://t.co/XwS5mtQbe8
👉https://t.co/Uw8QpgVVRX
👉https://t.co/WQcQDkoZXE pic.twitter.com/s5juAEaZWz
Τουλάχιστον 144 νεκροί από τον σεισμό
Τουλάχιστον 144 άνθρωποι στη Μιανμάρ σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα και τη νοτιοανατολική Ασία, μετέδωσε το κρατικό δίκτυο MRTV, με τον επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ να προειδοποιεί για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS) ανακοίνωσε ότι με βάση την ανάλυσή του, προβλέπει πιθανώς χιλιάδες νεκρούς από τον σεισμό στη Μιανμάρ.
Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV απηύθυνε κάλεσμα σε όλη τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, τονίζοντας ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.
Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Πολλοί είναι οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη.
Η κυβερνώσα χούντα της Μιανμάρ απηύθυνε έκκληση για δωρεές αίματος και ιατρικών προμηθειών για βοήθεια σε ανθρώπους που νοσηλεύονται. Ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας, απηύθυνε έκκληση για ιατρικές προμήθειες, μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων αργά το βράδυ στην κρατική τηλεόραση. Στο δελτίο ειδήσεων έγινε κάλεσμα για αιμοδοσία λόγω «τόσων πολλών» τραυματιών σε τρία αστικά κέντρα.
Στην Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουραξονύστη.
Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ανακοινώνει ότι ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ότι το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.
Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόσβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.
Many buildings were reportedly destroyed in the 7.7 magnitude earthquake in Myanmar.
— Sumit (@SumitHansd) March 28, 2025
Video showing people being rescued from the rubles of the collapsed buildings.
Pray for Myanmar 🇲🇲 🙏🏻#Myanmar #earthquake #แผ่นดินไหว pic.twitter.com/7yPoGXMBvK
Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «τον θεωρούμε τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.
Ο Οργανισμός έχει ενεργοποιήσει το κέντρο επιμελητείας του, ιδιαίτερα για να συγκεντρώσει προμήθειες για τραυματίες και ιατρικά είδη, επειδή «αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλοί τραυματισμοί που θα χρειαστούν φροντίδα», πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της Μιανμάρ ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές.
Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις.
Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.
«Δεν ξέρουν από σεισμούς οι Ταϊλανδοί και αυτό είναι το πρόβλημα»
Ο Νίκος Χειμωνίδης βρίσκεται στην Μπανγκόκ τα τελευταία 14 χρόνια και είναι παντρεμένος με Ταϊλανδή. Έζησε τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ που έγινε γύρω στις 11 το πρωί της Παρασκευής τοπική ώρα και τον παρομοίωσε με αυτόν του 1981 στις Αλκυονίδες που είχε γίνει αισθητός στην Αθήνα και είχαν γίνει μεγάλες ζημιές.
«Έχω ζήσει τον σεισμό του 1981 και του 2004 στη Λευκάδα όπου τότε είχε σπάσει το κρεββάτι μου. Ηταν κάτι ανάλογο. Ακολούθησε μια κόλαση στην πόλη. Βγήκαν όλοι οι πολίτες στους δρόμους τρομαγμένοι. Στα 14 χρόνια που είμαι στην Ταϊλάνδη τέτοιο πράγμα δεν το είχαμε ξαναζήσει. Γενικά στην Ταϊλάνδη δεν κάνει σεισμούς. Δεν ξέρουν από σεισμούς οι Ταϊλανδοί και αυτό είναι το πρόβλημα».
Σχετικά με τις ζημιές που έχουν γίνει στην πόλη είπε: «Στο κτίριο που βρισκόμουν κουνηθήκαμε πολύ. Η Μπανγκόκ είναι μία πόλη που έχει έκταση πέντε φορές μεγαλύτερη της Αθήνας. Έχει καταρρεύσει ένα υπό ανέγερση κτίριο 30 ορόφων. Δυστυχώς υπάρχουν θύματα εκεί. Είναι πολύ μακριά από το σημείο που βρίσκομαι εγώ. Η τηλεόραση μεταδίδει συνεχώς πληροφορίες και δίνει οδηγίες στους πολίτες. Όλοι οι Ταϊλανδοί είναι πολύ τρομαγμένοι».
Για δεξαμενές και πισίνες που βρίσκονται στις ταράτσες των μεγάλων κτιρίων είπε: «Ναι, τρέχουν νερά από τα μεγάλα κτίρια. Δεν γνωρίζω εάν είναι από πισίνες. Γενικά εδώ στα υψηλά κτίρια έχουν μεγάλες δεξαμενές νερού αλλά δεν ξέρω για ποιους λόγους. Πράγματι από τα ψηλά κτίρια τρέχουν νερά. Όσο περνάει η ώρα η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς. Ο κόσμος έχει επιστρέψει στα κτίρια και δεν έχουμε ακόμα κάποιον μεγάλο μετασεισμό».
Πηγή: ethnos.gr
Ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών με επίκεντρο την περιοχή Sagaing κοντά στην πόλη Mandalay της Μιανμάρ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στη χώρα αυτή και ταρακούνησε επίσης τη γειτονική Ταϊλάνδη την Παρασκευή. Το Reuters εξηγεί γιατί ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός.
Πόσο ευάλωτη είναι η Μιανμάρ στους σεισμούς
Η Μιανμάρ βρίσκεται στο όριο μεταξύ δύο τεκτονικών πλακών και είναι μία από τις πιο σεισμικά ενεργές χώρες του κόσμου, αν και οι μεγάλοι και καταστροφικοί σεισμοί ήταν σχετικά σπάνιοι στην περιοχή Sagaing.
«Το όριο των πλακών μεταξύ της πλάκας της Ινδίας και της πλάκας της Ευρασίας περνάει περίπου από βορρά προς νότο, διασχίζοντας το μέσο της χώρας», δήλωσε η Joanna Faure Walker, καθηγήτρια και ειδική σε θέματα σεισμών στο University College του Λονδίνου. Η ίδια δήλωσε ότι οι πλάκες κινούνται η μία δίπλα στην άλλη οριζόντια με διαφορετικές ταχύτητες. Αν και αυτό προκαλεί σεισμούς «ολίσθησης» που είναι συνήθως λιγότερο ισχυροί από εκείνους που παρατηρούνται σε «ζώνες καταβύθισης» όπως η Σουμάτρα, όπου η μία πλάκα ολισθαίνει κάτω από την άλλη, εξακολουθούν να φθάνουν σε μεγέθη 7 έως 8 Ρίχτερ.
Γιατί ο σεισμός ήταν τόσο καταστροφικός
Το Sagaing έχει πληγεί από αρκετούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια, με έναν σεισμό μεγέθους 6,8 βαθμών να προκαλεί τουλάχιστον 26 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στα τέλη του 2012.
Όμως ο σεισμός της Παρασκευής ήταν «πιθανώς ο μεγαλύτερος» που έπληξε την ηπειρωτική χώρα της Μιανμάρ τα τελευταία τρία τέταρτα του αιώνα, δήλωσε ο Bill McGuire, άλλος ειδικός σε θέματα σεισμών στο UCL.
Ο Roger Musson, επίτιμος ερευνητής της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, δήλωσε στο Reuters ότι το μικρό βάθος του σεισμού σημαίνει ότι οι ζημιές θα είναι πιο σοβαρές. Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν σε βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Πρόκειται για πολύ μεγάλη ζημιά επειδή συνέβη σε μικρό βάθος, οπότε τα ωστικά κύματα δεν διαλύονται καθώς πηγαίνουν από την εστία του σεισμού προς την επιφάνεια. Τα κτίρια δέχθηκαν όλη τη δύναμη της δόνησης».
«Είναι σημαντικό να μην επικεντρωνόμαστε στα επίκεντρα, διότι τα σεισμικά κύματα δεν εκπέμπονται από το επίκεντρο - εκπέμπονται από ολόκληρη τη γραμμή του ρήγματος», πρόσθεσε.
Πόσο προετοιμασμένη ήταν η Μιανμάρ
Το πρόγραμμα USGS Earthquake Hazards Program δήλωσε την Παρασκευή ότι οι νεκροί θα μπορούσαν να είναι μεταξύ 10.000 και 100.000 άνθρωποι και οι οικονομικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν το 70% του ΑΕΠ της Μιανμάρ.
Ο Musson δήλωσε ότι οι προβλέψεις αυτές βασίζονται σε δεδομένα από προηγούμενους σεισμούς και στο μέγεθος, τη θέση και τη συνολική ετοιμότητα της Μιανμάρ για σεισμούς.
Η σχετική σπανιότητα των μεγάλων σεισμικών γεγονότων στην περιοχή Sagaing - η οποία βρίσκεται κοντά στην πυκνοκατοικημένη Mandalay - σημαίνει ότι οι υποδομές δεν είχαν κατασκευαστεί για να τους αντέξουν. Αυτό σημαίνει ότι οι ζημιές θα μπορούσαν να είναι τελικά πολύ χειρότερες.
Ο Musson δήλωσε ότι ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έπληξε την περιοχή ήταν το 1956 και ότι τα σπίτια είναι απίθανο να έχουν κατασκευαστεί για να αντέξουν σεισμικές δυνάμεις τόσο ισχυρές όσο αυτές που έπληξαν την Παρασκευή.
Πηγή: iefimerida.gr