National Geographic: Η Σαντορίνη στο επίκεντρο ενός μυστηρίου – «Είναι ένα γεωλογικό παζλ γεμάτο χάος η περιοχή»

2025-02-11
Οι σεισμοί δεν συμβαίνουν σε ένα μόνο σημείο καθώς η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε μέσα στη Σαντορίνη, αλλά το επίκεντρο μετατοπίστηκε γρήγορα, αναφέρουν οι επιστήμονες στο National Geographic.

Το National Geographic ασχολήθηκε εκτενώς με την έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες με έμφαση στη Σαντορίνη και παρουσίασε δηλώσεις ξένων ειδικών επιστημόνων, γεωφυσικών και ηφαιστειολόγων που γνωρίζουν το ιστορικό της Σαντορίνης και παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου. Δηλώσεις, που συνάδουν απόλυτα με τους προβληματισμούς και τις αναφορές των Ελλήνων επιστημόνων που παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

«Η Σαντορίνη στο επίκεντρο ενός μυστηρίου: Γιατί οι σεισμοί συνεχίζουν να ταράζουν το νησί;» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ. Οι ειδικοί που σχολιάζουν το υπόβαθρο της περιοχής αναφέρουν ότι το Αιγαίο Πέλαγος δεν είναι ξένο προς τους σεισμούς και τις εκρήξεις και κάνουν λόγο για «τεκτονικό χάος που έχει οδηγήσει στον σχηματισμό ζωνών ρηγμάτων που μοιάζουν με ιστό αράχνης, καθώς και σε πλήθος ηφαιστείων, τόσο κάτω όσο και πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».

Ο David Pyle, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ανέφερε στο National Geographic ότι «είναι πραγματικά ένα αίνιγμα» η σεισμική ακολουθία στη Σαντορίνη την οποία χαρακτήρισε ως «εκκωφαντική, ρυθμική ακολουθία αυτών των ασυνήθιστα ισχυρών σεισμών, πάνω σε ένα γεωλογικό παζλ γεμάτο χάος και πολυπλοκότητα, που έχει αφήσει τους ερευνητές προβληματισμένους».

Η κατάσταση εξελίσσεται συνεχώς και τα πράγματα μπορεί είτε να επιδεινωθούν είτε, ελπίζουμε, να βελτιωθούν. Προς το παρόν, «δεν υπάρχει λόγος πανικού», είπε ο Jonas Preine, γεωφυσικός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Woods Hole, συμπληρώνοντας «αλλά σίγουρα υπάρχει λόγος ανησυχίας».

Γιατί είναι ασυνήθιστη η σεισμική δραστηριότητα

Οι σεισμοί δεν συμβαίνουν σε ένα μόνο σημείο καθώς η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε μέσα στη Σαντορίνη, αλλά το επίκεντρο μετατοπίστηκε γρήγορα, αναφέρουν οι επιστήμονες στο National Geographic.

«Το μοτίβο των σεισμών δεν μοιάζει με μια κλασική ακολουθία σεισμικής δραστηριότητας. Συνήθως, ένα ρήγμα διαρρηγνύεται και παράγει τον ισχυρότερο σεισμό, τον κύριο σεισμό ο οποίος στη συνέχεια ακολουθείται, συνήθως, από μια σειρά όλο και πιο ασθενών μετασεισμών. Όμως, σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχει ξεκάθαρος κύριος σεισμός. Αντίθετα, η περιοχή δονείται από ένα πλήθος σεισμών με σχετικά παρόμοια μεγέθη και, για αρκετές ημέρες, οι δονήσεις έδειχναν να εντείνονται. «Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο», λέει ο Preine.

Αυτό το ασυνήθιστο σεισμικό μοτίβο είναι γνωστό ως «σεισμικά σμήνη». Παρόλο που τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, το καθένα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.

«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε τον κίνδυνο»

Αυτή η σεισμική δραστηριότητα μπορεί να εξαφανιστεί ξαφνικά, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να επιταχυνθεί και να οδηγήσει σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό», ανέφερε ο David Pyle, ηφαιστειολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Αυτή τη στιγμή, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός, καθώς και οι κατολισθήσεις ή τα τοπικά τσουνάμι που μπορεί να προκαλέσει.

Ο David Pyle εξήρε την επιλογή των Ελλήνων επιστημόνων να μην βασιστούν αποκλειστικά στο προϋπάρχον δίκτυο σεισμογράφων αλλά σε συνεργασία με διεθνή ομάδα επιστημόνων να αναπτύξουν νέα όργανα, όπως σεισμόμετρα βυθού και αυτόνομα ρομποτικά υποβρύχια, τα οποία σαρώνουν τα βάθη για τυχόν ύποπτες γεωλογικές αλλαγές.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν επικοινωνήσει τον κίνδυνο στο κοινό με προσοχή, ταχύτητα και διαφάνεια και «διαχειρίζονται την κρίση πολύ καλά», σημειώνοντας ότι το άμεσο μέλλον παραμένει αβέβαιο είναι ανησυχητικό. «Δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχει κάποιος προφανής τρόπος για τους γεωλόγους να πουν: "Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο για την εξέλιξη της κατάστασης"», υπογράμμισε.

Πηγή: newspost.gr 

Flag Counter