Βόρειο Ιόνιο: Από τα 25άρια στο 0°C! Με αργό ρυθμό αναμένεται να υποχωρήσει το νυχτερινό κρύο, ενώ σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Κυριακή.
Κατακόρυφη πτώση σημείωσε σήμερα, Τετάρτη 19 Μαρτίου, η θερμοκρασία σχεδόν σε όλες τις περιοχές του Βόρειου Ιονίου στον νομό Κέρκυρας. Από τα 25άρια που είχε καταγράψει ο Μ/Σ Γουβιών του ΕΑΑ την περασμένη εβδομάδα, φτάσαμε στο 0°C, όπως κατέγραψε ο ερασιτεχνικός μετεωρολογικός σταθμός στην Πετάλεια του ΕΑΑ.
Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2025 | 19:08
Η απότομη «κατηφόρα», σύμφωνα με τις καταγραφές των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών Κέρκυρας και Παξών (metecorfu.eu), οι θερμοκρασίες έπεσαν σε μονοψήφια επίπεδα, και ακόμη και οι μέγιστες τιμές τους δεν ξεπέρασαν τους 15°C σε πολλές περιοχές της Κέρκυρας.
- Πετάλεια – Βόρεια Κέρκυρα: 0.6°C (χθες: 1.3°C)
- Σινιές Πόρτα – ΒΔ Κέρκυρα: 2.1°C (χθες: 3.5°C)
- Γουβιά – Μέση Κέρκυρα: 4.3°C (χθες: 8.7°C)
- Βαλανειό – ΒΔ Κέρκυρα: 4.5°C (χθες: 8.8°C)
- Αρίλλας – ΒΔ Κέρκυρα: 4.9°C (χθες: 9.3°C)
- 1ο ΕΠΑΛ Κέρκυρας (Μαντούκι): 6.4°C (χθες: 10.4°C)
- Ιερομονάχου Παξών: 8.1°C (χθες: 9.3°C)
Από τη ζέστη στο κρύο και ξανά στη ζέστη μέσα σε λίγες μέρες: Πού οφείλονται οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία; Οι αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, όπως αυτές που παρατηρούνται, οφείλονται σε διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα και τον καιρό. Ας δούμε μερικούς από τους κύριους λόγους:
Ατμοσφαιρικές συνθήκες: Οι αλλαγές στην ατμόσφαιρα, όπως η κίνηση των αερίων μαζών, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες μεταβολές στη θερμοκρασία. Για παράδειγμα, η είσοδος ψυχρών αερίων μαζών μπορεί να προκαλέσει απότομες πτώσεις της θερμοκρασίας.
Εποχιακές μεταβολές: Καθώς προχωράμε από τον χειμώνα προς την άνοιξη, οι θερμοκρασίες μπορεί να κυμαίνονται σημαντικά, καθώς οι ημέρες γίνονται πιο ζεστές και οι νύχτες παραμένουν κρύες.
Τοπικές συνθήκες: Παράγοντες όπως η υγρασία, οι άνεμοι και η ηλιοφάνεια επηρεάζουν επίσης την αίσθηση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, οι ισχυροί άνεμοι μπορούν να κάνουν την αίσθηση της θερμοκρασίας πιο κρύα.
Κλιματική αλλαγή: Μακροπρόθεσμες αλλαγές στο κλίμα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ακραίες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των απότομων μεταβολών στη θερμοκρασία.
Μετά την έντονη ψυχρή εισβολή που σημειώθηκε στην Ελλάδα αλλά και σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το "καλοκαιράκι" θα επιστρέψει από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη.
Η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1.500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες της ερχόμενης Τρίτης, 25 Μαρτίου, στη χώρα μας θα είναι 4 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη θα είναι κατά 6 με 7 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη.
Όπως φαίνεται και στη μοντελοποίηση του Windy, η θερμοκρασία στο επίπεδο των 850 hPa, ενώ την Πέμπτη, 20 Μαρτίου, παραμένει χαμηλή, την Παρασκευή, 21 Μαρτίου, οι ψυχρές αέριες μάζες απομακρύνονται ανατολικότερα προς την Τουρκία.
Παράλληλα, στην Κέρκυρα, από το Σάββατο (22 Μαρτίου) και κυρίως την Κυριακή (23 Μαρτίου), προβλέπεται θερμή μεταφορά (θερμές αέριες μάζες) από την Αφρική στη χώρα μας, η οποία θα διαρκέσει περίπου μέχρι την Τετάρτη, 26 Μαρτίου.
Από πλευράς καιρικών συνθηκών, ο καιρός τις επόμενες ημέρες στην Κέρκυρα θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια. Το Σάββατο (22 Μαρτίου) προβλέπονται τοπικές νεφώσεις χαμηλού ύψους, ενώ από την Κυριακή (23 Μαρτίου) οι άνεμοι θα στραφούν σε θυελλώδεις νοτιάδες με ένταση 7-8 Bft.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο τόσο των μέγιστων όσο και των ελάχιστων θερμοκρασιών, ενώ τοπικές βροχές είναι πιθανό να εκδηλωθούν ανήμερα της Εθνικής μας εορτής, στις 25 Μαρτίου, στην Κέρκυρα.
Επιμέλεια: Νικόλαος Βλάχος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης.